کود نیترات
کود نیترات سال ها است که به عنوان یکی از کارآمدترین و مطمئن ترین منابع نیتروژن توسط کشاورزان استفاده می شود. کودهای مبتنی بر نیترات، نظیر نیترات آمونیوم، نیترات کلسیم و ... مواد مغذی خالصی هستند که الزامات زراعی و زیست محیطی کشاورزی مدرن را به خوبی برآورده می کنند. این ترکیبات در کنار دقت، کارایی و قابلیت اطمینان، تاثیر زیست محیطی کمتری نیز در مقایسه با کودهای مبتنی بر اوره دارند. بنابراین کودهای نیترات، انتخاب اول کشاورزانی هستند که به عملکرد مطمئن و حفاظت از محیط زیست اهمیت می دهند.
نیتروژن عنصری حیاتی برای زندگی گیاهان است که رشد ریشه، فتوسنتز و همچنین جذب سایر مواد مغذی را تحریک می نماید. با این حال مولکول های نیتروژن موجود در جو غیر فعال هستند و به راحتی توسط گیاهان جذب نمی شوند، در نتیجه باید این عنصر را به شکل کود مبتنی بر نیترات به خاک اضافه کنیم. استفاده از نیتروژن به شکل نیترات، یک منبع تغذیه فوری برای گیاهان است. چراکه، نیترات (NO3) به راحتی و به سرعت توسط گیاهان جذب می شود. این ماده در خاک تحرک بالایی دارد و خیلی سریع به ریشه گیاه می رسد.

کود نیترات چه ویژگی هایی دارد؟
نیترات ها عمدتا حلالیت و زیست تخریب پذیری بالایی دارند و به همین سبب به عنوان کود کشاورزی محبوب هستند. ویژگی های اساسی کودهای نیترات عبارتند از:
- بهره وری: نیترات آزادانه تر از آمونیوم در محلول خاک حرکت کرده و به سهولت وارد ریشه می شود.
- بازدهی: با استفاده از کودهایی مانند نیترات آمونیوم، بازدهی و کارایی عملیات کشاورزی، 5 تا 8 درصد افزایش می یابند.
- کیفیت: کود نیترات احتمال بروز بیماری های گیاهان را کاهش داده و کیفیت خاک را بهبود می بخشد.
- قابلیت اطمینان: آمونیوم نیترات و نیترات کلسیم به آسانی جذب گیاه شده و تلفات مواد مغذی را کاهش می دهند.
- اسیدی شدن کمتر خاک: کودهای نیترات در مقایسه با اوره pH خاک را کمتر اسیدی می کنند.
- عدم تبخیر: کودهای مبتنی بر نیترات بر خلاف گاز آمونیاک در خاک های قلیایی مرطوب، تبخیر نمی شوند و از بین نمی روند.
- کنترل آبشویی: نیترات آمونیوم به سبب جذب سریعتر در گیاه و دوز پایین تر، آبشویی را بهتر کنترل کرده و از هدر رفت مواد مغذی جلوگیری می کند.
- کاهش ردپای کربن: چرخه عمر ردپای کربن کودهای مبتنی بر نیترات نظیر نیترات آمونیوم در مقایسه با اوره، 12.5 درصد کمتر است.
- شاخص زیست محیطی: لازم به ذکر است این کودها 46.6 درصد شاخص زیست محیطی کمتری دارند و برای محیط زیست مناسب هستند.
انواع کود نیترات
انواع اصلی کودهای مبتنی بر نیترات شامل نیترات های آمونیوم، پتاسیم و کلسیم هستند.
- کود نیترات آمونیوم
نیترات آمونیوم مخلوط 50-50 آمونیوم و نیترات است. نیترات به همراه آب موجود در خاک بلافاصله توسط گیاه جذب می گردد. آمونیوم نیز وارد ریشه شده و به تدریج توسط میکروارگانیسم های خاک به نیترات تبدیل می گردد. البته فراموش نکنید که نیترات آمونیوم، ترکیبی هیدروسکوپی است؛ یعنی رطوبت هوا را به راحتی جذب می کند، بنابراین باید حتما در پلاستیک بسته بندی شود.
- کود نیترات کلسیم
کود نیترات کلسیم که نیترات آهک نیز نام دارد، از واکنش اسید نیتریک و سنگ آهک خرد شده تولید می گردد. این مواد بلوک های فیزیولوژیکی جهت پرورش گیاهان قوی و مقاوم به بیماری به شمار می آیند. زیرا، کلسیم به استحکام ساختار دیواره سلولی گیاهان کمک می کند. کشاورزان اغلب از نیترات کلسیم برای تولید محصولات بهتر و باکیفیت تر بهره می برند. نیترات کلسیم در باغبانی و برای درختان میوه و به خصوص در پسته کاری مصرف بسیاری دارد. نیترات کلسیم، به عنوان درمانی برای کمبودهای گیاهان و بیماری های خاصی نظیر پوسیدگی انتهای گلگاه، لکه های چوب پنبه و لکه تلخ سیب عمل می کند.
- کود نیترات پتاسیم
پتاسیم برای بهبود کیفیت محصول سودمند است. با کمبود این ماده مغذی در خاک، احتمالا برداشت ضعیفی خواهید داشت. نیترات پتاسیم ترکیبی معدنی است که در بهبود کیفیت، اندازه و رنگ محصول و ... می تواند موثر باشد.
کاربردهای کود نیترات
این محصول کاربردهای بسیاری در کشاورزی دارد و برای پرورش گیاهان مختلف به کار می رود. به عنوان مثال، پرورش دهندگان سبزیجات، نیترات آمونیوم را برای تامین فوری منبع نیترات مورد نیاز گیاه ترجیح می دهند. دامداران نیز از این کود جهت کوددهی مراتع یونجه استفاده می کنند، چراکه روی سطح خاک باقی مانده و تبخیر نمی شود.
بهترین زمان مصرف، مقدار مصرف، نحوه مصرف کود نیترات
برای استفاده و مخلوط کردن کودهای نیترات باید به هدف استفاده و نوع کود مدنظر توجه کنید. مصرف کودها به نوع محصول و زمان مصرف بستگی دارد. میزان مصرف را بر مبنای کیلوگرم در هکتار و یا کیلوگرم در هزار به ترتیب برای آبیاری و یا محلول پاشی بیان می کنند. توجه کنید که تمام نیتروژن موجود در خاک در هر فرمی که باشد از جمله اوره و آمونیوم، پیش از جذب در گیاه، به حالت نیترات در می آید. بنابراین، با استفاده مستقیم از کود نیترات می توانید از تلفات ناشی از تبدیل این مواد به نیترات جلوگیری نمایید. برای مشاوره در این زمینه با ما تماس بگیرید.