21ام فروردین, 1400
0 دیدگاه ها
معرفی و شناخت گونه های مختلف کک
کک ها موجوداتی پارازیت هستند که از خون تمامی موجودات خونگرم تغذیه می کنند. رایج ترین گونه کک ها، کک گربه است که اغلب از گربه ها، سگ ها و انسان ها تغذیه می کند.
مشخصات ظاهری کک ها به طور کلیرنگ: قهوه ای تیره مایل به قرمز
تعداد پا: 6 عدد
شکل: پهن
اندازه: 2تا 4 میلیمتر
شاخک: دارد
کک ها می توانند تا مدت 100 روز زنده مانده و در طی این مدت ماده ها 400 تا 500 فرزند تولید کنند. آنها از طریق خزندگان و سایر پستانداران جابه جا شده و معمولا تمام عمر را روی میزبان باقی می مانند. کک ها پاهای قوی ای داشته که توسط آنها می توانند تا 20 سانتیمتر به صورت عمودی پرش کرده که این میزان 150 مرتبه بیشتر از اندازه بدن آن ها ست. اگر انسان توانایی این میزان پرش را داشت می توانست تا بالای یک آسمان خراش پرش کند!
مکان های زندگی
کک ها می توانند هم حیوانات خانگی و هم حیوانات وحشی را آلوده ساخته و با قرار گرفتن بر روی کفش، شلوار یا پتو به محیط های جدید انتقال یابند.
خطرات کک ها به طور کلیکک ها از شایع ترین ناقلین طاعون خیارکی هستند. همچنین می توانند بیماری تیفوس را از موش های آلوده به انسان منتقل کنند. بزاق آن ها میتواند سبب ایجاد آلرژی های جدی در حیوانات خانگی شده و بقایای آن ها عکس العمل های آلرژیک مشابه ای را ایجاد می کند، همچنین می توانند کرم های نواری را به این حیوانات منتقل کرده و در آن ها سبب ایجاد کم خونی شوند. بنابراین کنترل کک ها یکی از مهمترین مسائل در نگهداری حیوانات خانگیست. نیش کک ها همچنین می تواند منجر به ایجاد تورم های قرمز و همراه با خارش شود.
چگونه از وجود کک ها جلوگیری کنیم؟
خانه باید به صورت مرتب جارو شده تا کک های موجود از بین رفته و مانع تخم ریزی آن ها گردد. همچنین باید برای جلوگیری از استقرار خزنده های ناقل کک ، همیشه چمن های اطراف منزل کوتاه نگه داشته شود. هنگام برده شدن حیوانات خانگی به بیرون منزل حتما باید آنها را بسته، به طور منظم آن ها را اصلاح و حمام کرده و به صورت سالیانه توسط دامپزشک ویزیت شوند.
معرفی گونه های مختلف کککک گربه Ctenocephalides felis
کک ها پارازیت هایی هستند که از خون هر موجود خونگرمی تغذیه می کنند. این موجودات یکی از قابل توجه ترین گروه های آفات هستند، زیرا نه تنها با گزیدن باعث تغییر شکل و ایجاد تورم می شوند، بلکه می توانند بیماری های متعددی را نیز انتقال دهند. کک های گربه یکی از رایج ترین کک های خانگی اند. این کک ها در تمام نقاط دنیا یافت شده و اغلب بر روی گربه ها و سگ ها قرار می گیرند، هر چند که ممکن است روی سایر حیوانات از قبیل روباه، میمون و به خصوص موش ها نیز وجود داشته باشند.
مشخصات ظاهری کک گربه
رنگ: سیاه مایل به قهوه ای تا سیاه (زمانیکه از خون پر می شوند، متمایل به قرمز به نظر می رسند)
شکل: پهن
شاخک: دارند
تعداد پا: 6
اندازه: 2.5 میلیمتر
کک های گربه بالغ حدود 2.5 میلیمتر طول دارند. بدن آن ها پهن و صاف بوده و به رنگ سیاه تا سیاه مایل به قهوه ای هستند. وقتی بدن آن ها پر از خون است به رنگ مایل به قرمز دیده می شوند. ماده های کک های گربه به صورت نامتقارنی سر کوچکتری داشته که دو برابر بزرگتر از طول بدنشان است. کک های گربه بدون بال هستند و شش پا دارندکه یک پای عقبی آن ها توانایی پرش های بلند را داراست. تخم های آن ها حدود نیم میلیمتر بوده و به صورت کروی و سفید می باشند.
نشانه های آلودگیمشاهده کک ها زمانی که کاملا بالغ شده اند نسبتا کارآسانی است، بنابراین مشاهده کک های فعال می تواند مهمترین نشانه ایجاد آلودگی باشد. مشاهده خارش، تورم و یا سوزش در حیوانات خانگی نیز از دیگر نشانه های آلودگی به کک گربه است.
نشانه های گزیدگی توسط کک های گربه گزیدگی این کک ها می تواند به صورت تورم های قرمز رنگ به همراه خارش باشد. اگر توسط این کک ها گزیده شوید سعی کنید از خارش ناحیه متورم خودداری نمایید. در این موارد مانند گزیدگی های زنبور عمل کرده و ابتدا ناحیه مورد نظر را به خوبی با آب و صابون شسته و سپس از یخ برای کاهش تورم استفاده نمایید. همچنین ممکن است داروی آنتی هیستامین و پماد هیدروکورتیزون تجویز شود، در مواردی نیش کک گربه ممکن است باعث ایجاد حساسیت شدید از قبیل خس خس و تنگی نفس شده که در این صورت باید فوراً به پزشک معالج مراجعه کرد.
رفتارهاکک های گربه ماده بعد از یک نوبت کامل مکیدن خون 4 تا 8 تخم گذاشته و در طی دوره زندگی خود می توانند 400 تا 500 فرزند تولید کنند. تخم ها روی یا بین موهای میزبان یا در آشیانه ها یا ملافه ها قرار می گیرند. تخم های قرار گرفته روی گربه یا سگ معمولا افتاده و یا متلاشی می شوند. بنابراین بیشتر مواقع تخم های این کک ها در ترک ها و شکاف های محل های خواب و یا رفت و آمد این حیوانات یافت می شوند. تخم های کک های گربه معمولا بعد از دو روز تفریخ(تبدیل تخم به لارو) می شوند.
لاروهای کک های گربه دندان های جونده ای داشته و می توانند از باقیمانده مواد آلی تغذیه کنند.آنها تا قبل از به دست آوردن توانایی نیش زدن از بقایای مدفوع کک های بالغ تغذیه می کنند که این امر موجب تکمیل فرایند رشد آنها می شود. بیشتر لاروها معمولا در مکان هایی مشابه تخم ها و مکان هایی با رطوبت بالا که برای آنها حیاتی است یافت می شوند. لاروهای کک ها پیله ای تشکیل داده و حدود 20 هفته در آن باقی می مانند. مرحله شفیرگی با توجه به شرایط محیطی ممکن است از 4 روز تا یکسال به طول انجامد. برای خروج کک های بالغ از پیله چند فاکتور الزامیست که شامل افزایش دما و همچنین ایجاد لرزش در پیله ها است. کک های بالغ معمولا دو روز بعد از خروج از پیله ها شروع به مکیدن خون می کنند. هرچند که می توانند برای چندین ماه بدون مکیدن خون و به وسیله چربی ذخیره شده در بدن زنده بمانند. برخلاف بسیاری دیگر از گونه ی کک ها، کک های بالغ باید همه زندگی خود را روی میزبان سپری کنند. آن ها در هنگام تغذیه است که رشد کرده و تخم گذاری می کنند. با توجه به شرایط، کک های بالغ معمولا تنها چند روز می توانند زنده بمانند زیرا زمانیکه گربه ها و سگ ها اصلاح می شوند این کک ها از محل خود بیرون رانده می شوند. کک ها حتی در منازل خالی از سکنه نیز می توانند تا بیش از 6 ماه زنده بمانند. این امر به سبب دوره های طولانی مدت شفیرگی، همچنین جارو نشدن محیط که باعث از بین رفتن آن ها می شود، می باشد.
خطرات کک های گربهکک های گربه در صورتی که از روی حیوانات در محیط پخش شوند می توانند انسان ها را بگزند. بزاق آن ها می تواند موجب تورم پوستی شدید حیوانات خانگی شده و بقایای آن ها نیز باعث ایجاد حساسیت هایی مشابه حیوانات، در انسان گردد. آن ها می توانند بیماری طاعون خیارکی و همچنین بیماری تیفوس را از موش های آلوده و کرم های مویی را معمولا از سگ ها و جوندگان، به انسان انتقال دهند. این کرم ها معمولا انسان ها و به خصوص کودکان را آلوده می کنند.
چگونه کک های گربه را از محیط منزل دور نگه داریم؟یکی از نکات مهمی که جهت جلوگیری از آلودگی به کک های گربه باید در نظر گرفت، کوتاه نگه داشتن چمن های محیط اطراف به منظور جلوگیری از تجمع خزندگان و همچنین حیوانات وحشی به عنوان ناقلین کک ها می باشد. همچنین می بایست تمامی شکاف ها و ترک ها و منافذ از جمله منافذ دودکش ها را پوشاند، خانه و وسایل منزل از جمله مبلمان را جارو کرد و کیسه آن را در یک کیسه دیگر قرار داده و فورا از منزل خارج کرد. حیوانات خانگی را باید زمانیکه برای گردش به بیرون برده می شوند بسته، به طور منظم آن ها را اصلاح و حمام کرده و به صورت سالیانه توسط دامپزشک ویزیت شوند.
کک های سگ ( Ctenocephalides canis (Curtis
کک ها پارازیت های رایجی هستند که از خون هر موجود خونگرمی تغذیه می کنند. کک ها به خاطر سوزش ناشی از گزش باعث ایجاد ناراحتی می شوند همچنین می توانند بیماری های متعددی را نیز انتقال دهند. کک های سگ یکی از انواع کک هایی هستند که در خانه ها یافت می شوند. کک های سگ به این دلیل به این نام خوانده می شوند که یکی از میزبان های مورد علاقه آن ها سگ ها و میزبان دیگر آن ها موش است. این کک ها در همه نقاط دنیا یافت می شوند.
مشخصات ظاهری کک های سگرنگ: سیاه مایل به قهوه ای تا سیاه ( ممکن است زمانیکه از خون پر می شوند، متمایل به قرمز به نظر برسند)
شکل: پهن
شاخک: دارند
تعداد پا: 6
اندازه: 2.5 میلیمتر
کک های سگ بالغ حدود 2.5 میلیمتر طول داشته و به صورت پهن و بدون بال هستند. بدن این کک ها قهوه ای مایل به سیاه تا سیاه رنگ است و زمانیکه به صورت کامل خون مکیده باشند ممکن است قرمز دیده شوند. مشابه با کک های گربه، سر این کک ها نیز به صورت نامتقارنی کوچک است و 6 پا با یک پای عقبی داشته که آن ها را قادر به پرش های بلند می کند. لاروهای کک های سگ حدود 2.5 تا 5.2 میلیمتر طول دارند. آنها سفید رنگ، باریک و بدون چشم و پا هستند.
نشانه های گزیدگی توسط کک های سگگزیدگی کک های سگ می تواند منجر به ایجاد برجستگی های قرمز رنگ همراه با خارش شود، این گزش ها معمولا در زیر بغل یا در قسمت های مفصل مانند آرنج، زانو یا مچ پا قرار دارند.
نشانه های آلودگی توسط کک های سگمشاهده کک های فعال واضح ترین نشانه وجود آلودگی است. مشاهده خارش، تورم و یا سوزش در سگ ها و یا لیس زدن پوست توسط حیوان نیز از دیگر نشانه های آلودگی به کک سگ می باشد.
رفتارهاکک های سگ می توانند حدود 100 روز زنده مانده و در طی این مدت کک های ماده حدود 400 تا 500 فرزند تولید کنند. بیولوژی و رفتارهای این کک ها مشابه کک های گربه است. تخم های کک های سگ زیر و یا در بین موهای سگ ها قرار می گیرند و معمولا 1 تا 12 روز طول می کشد تا تفریخ شوند. لاروها برای رشد نیاز دارند تا از مدفوع خشک شده کک های بالغ تغذیه کنند. لاروهای این کک ها پیله ای تشکیل داده و بعد از گذشت چند هفته و معمولا با افزایش دما و یا ایجاد لرزش در آن ها، از پیله خارج می گردند. بالغین دو روز بعد از خروج شروع به مکیدن خون می کنند. زمانیکه یک کک سگ یک میزبان را پیدا کرد، از آن تغذیه کرده، بالغ می شود و روی آن تخم گذاری می کنند. با توجه به شرایط کک های سگ بالغ معمولا برای چند روز زنده اند زیرا به صورت نرمال با اصلاح سگ ها 50 درصد این کک ها حذف می شوند. با این حال ممکن است برای چندین ماه زنده بمانند.
خطرات کک های سگکک های سگ در درجه اول از سگ ها تغذیه می کنند اما در صورتیکه جمعیت آن ها زیاد شود می توانند انسان ها را نیز نیش بزنند. کک ها معمول ترین ناقلین بیماری طاعون خیارکی هستند. همچنین می توانند بیماری تیفوس موشی را از موش های آلوده به انسان ها منتقل کنند. بزاق کک های سگ و کک های گربه می تواند منجر به آلرژی های پوستی خطرناکی روی حیوانات خانگی شده و بقایای آن ها در انسان ها واکنش های آلرژیک مشابهی به وجود آورد. کک ها می توانند کرم های مفتولی را نیز جا به جا کرده و سبب ایجاد کم خونی در حیوانات خانگی شوند. به این دلایل کنترل کک ها یک مسئله بسیار مهم در مراقبت از حیوانات خانگی است.
چگونه کک های سگ را از محیط منزل دور نگه داریم؟جارو کردن مرتب تمامی ملافه ها، کف منزل و فرش ها به حذف جمعیت های کک و جلوگیری از تخم گذاری آن ها کمک می کند. هنگام خروج سگ ها از منزل آن ها را بسته و به صورت منظم اصلاح و حمام شوند. سالیانه به دامپزشک جهت ویزیت مراجعه شود.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!